PAROCHIEFEDERATIE AS
Doopsel
Je kind laten dopen, betekent dat het opgenomen wordt in onze geloofsgemeenschap. In de viering zeggen we dat gedoopt worden een nieuwe geboorte is. Als ouders beloven jullie het in zijn jonge jaren voor te gaan in dat geloof, samen met meter en peter. En het alle kansen te geven opdat het zich als mens kan ontplooien.
Wij dopen één keer per maand in een gemeenschappelijke viering.
Als voorbereiding worden de ouders uitgenodigd op een infoavond, waar we de doopviering overlopen en de verschillende onderdelen toelichten en bespreken.
Je kan tijdig afspreken met diaken Jean, 089 658059 of via mail
Eerste communie
Na het doopsel is de eerste communie het 2-de sacrament in het leven van een kind. Het is ondertussen 6 -7 jaar en maakt dit hele gebeuren al iets bewuster mee. Als voorbereiding zijn er enkele samenkomsten, die geleid worden door bereidwillige ouders, waar we het kind een beetje proberen te vertellen wat er in de kerk te zien is, wat er bij de eerste communie gebeurt, de grote delen van de eucharistie, een paar verhalen uit de kinderbijbel…
Opdat de viering, die echt op kindermaat gemaakt is, goed zou verlopen, oefenen we nog een paar keer in de kerk.
Het vormsel
De jongeren zijn inmiddels op een nieuw scharniermoment van hun leven gekomen. De overgang van de lagere school naar het middelbaar, puberteit enz.
Net op dit moment biedt de Kerk de jongeren het sacrament van het Vormsel aan. Zij kunnen hier heel bewust kiezen om als “gelovige” door het leven te gaan. Omdat dit niet altijd even makkelijk is, ontvangt de jongere door het Vormsel de heilige Geest die met hem mee op weg gaat in het leven, over berg en dalen, in mooie en slechte dagen.
Als voorbereiding op dit mooie moment zijn er enkele samenkomsten waarin we met de jongeren op weg gaan.
Kerkelijk huwelijk
Elke vorm van samenleven vraagt van de partners een engagement. Ook het kerkelijk huwelijk.
Voor de kerk huwen is voor vele mensen uit de tijd, ouderwets en voorbijgestreefd. Het lijkt soms dat jonge mensen die een kerkelijk huwelijk willen aangaan zich moeten verantwoorden voor hun omgeving. En toch…
Zij die vandaag kiezen om voor de kerk te trouwen, doen dat hopelijk niet om de mooie foto ‘s, of omdat oma en opa dat zo zouden willen. Maar bewust vanuit hun geloof dat er Iemand is -ook al zie je Hem niet- die in hun huwelijksbootje met hen meevaart, en hen bij storm en ontij beschermd, de wind doet zwijgen en de golven doet liggen. Om dan, bij de brandende huwelijkskaars, wang tegen wang te kunnen zeggen: ik hou van jou.
Het is vertrouwend op die God die bij pijnlijke momenten van het leven een hand op hun schouder legt en een eind met hen meegaat.
Een huwelijksviering gebeurt in principe met een gebedsviering, en kan alle dagen met uitzondering van zon- en feestdagen, en op zaterdag voor 16u. Een viering kan eventueel ook voorgegaan worden een bevriende priester of diaken. Dit spreek je best vooraf door met de verantwoordelijke in de parochie waar je wil trouwen. Je neemt liefst op tijd contact om datum en uur vast te leggen, en al een eventuele datum af te spreken voor een gesprek en de nodige formaliteiten in orde te brengen.
De kostprijs voor een huwelijksviering bedraagt 300,00 Euro.
Contactpersoon: diaken Jean Reyskens, 089 658059, jean.reyskens@telenet.be
Gelovig afscheid nemen
Onze christelijke traditie biedt, bij een overlijden, de familie een aantal vormen van afscheid nemen aan. In de eerste plaats is nabij-zijn belangrijk. Een luisterend oor, een begrijpend hart is zo belangrijk in die moeilijke tijd. Daarnaast is het belangrijk dat U niet alleen afscheid moet nemen, maar U zich gedragen weet door een gelovige gemeenschap. Dit kan in een avondwake aan de vooravond van de uitvaart en ’s anderendaags de uitvaartdienst in de parochiekerk. Regelmatig kiezen mensen voor een van beide. Het gebeurt wel eens dat men een kleine familie is en de vriendenkring niet zo groot, dan bieden we U graag de mogelijkheid om “in intieme kring” een afscheidsviering te doen in de kerk van St. Barbara, Ter Heide. Omdat de uitvaartdienst geen eucharistieviering maar een gebedsdienst is, voorgegaan door de pastoor of de gebedsleider, is er op een van de volgende weekends een herdenkingsviering. De voorganger zal, samen met de familie, de uitvaartdienst voorbereiden zodat de familie een maximale inbreng heeft van teksten en muziek. De kostprijs voor een avondwake, uitvaartdienst en herdenkingsdienst bedraagt 300,00 Euro.
In de namiddag van Allerheiligen is er in een van onze kerken een gebedswake voor alle overledenen van het voorbije jaar. Hiervoor krijgt de familie een persoonlijke uitnodiging.