Sacramenten

Gelovig afscheid nemen

Onze christelijke traditie biedt, bij een overlijden, de familie een aantal vormen van afscheid nemen aan. In de eerste plaats is nabij-zijn belangrijk. Een luisterend oor, een begrijpend hart is zo belangrijk in die moeilijke tijd. Daarnaast is het belangrijk dat U niet alleen afscheid moet nemen, maar U zich gedragen weet door een gelovige gemeenschap. Dit kan in een avondwake aan de vooravond van de uitvaart en ’s anderendaags de uitvaartdienst in de parochiekerk. Regelmatig kiezen mensen voor een van beide. Het gebeurt wel eens dat men een kleine familie is en de vriendenkring niet zo groot, dan bieden we U graag de mogelijkheid om “in intieme kring” een afscheidsviering te doen in de kerk van St. Barbara, Ter Heide. Omdat de uitvaartdienst geen eucharistieviering maar een gebedsdienst is, voorgegaan door de pastoor of de gebedsleider, is er op een van de volgende weekends een herdenkingsviering. De voorganger zal, samen met de familie, de uitvaartdienst voorbereiden zodat de familie een maximale inbreng heeft van teksten en muziek. De kostprijs voor een avondwake, uitvaartdienst en herdenkingsdienst bedraagt 275,00 Euro.

In de namiddag van Allerheiligen is er in een van onze kerken een gebedswake voor alle overledenen van het voorbije jaar. Hiervoor krijgt de familie een persoonlijke uitnodiging.

 

Eerste communie

Na het doopsel is de eerste communie het 2-de sacrament in het leven van een kind. Het is ondertussen 6 -7 jaar en maakt dit hele gebeuren al iets bewuster mee. Als voorbereiding zijn er enkele samenkomsten, die geleid worden door bereidwillige ouders, waar we het kind een beetje proberen te vertellen wat er in de kerk te zien is, wat er bij de eerste communie gebeurt, de grote delen van de eucharistie, een paar verhalen uit de kinderbijbel…

Opdat de viering, die echt op kindermaat gemaakt is, goed zou verlopen, oefenen we nog een paar keer in de kerk.

 

Het vormsel

De jongeren zijn inmiddels op een nieuw scharniermoment van hun leven gekomen. De overgang van de lagere school naar het middelbaar, puberteit enz.

Net op dit moment biedt de Kerk de jongeren het sacrament van het Vormsel aan. Zij kunnen hier heel bewust kiezen om als “gelovige” door het leven te gaan. Omdat dit niet altijd even makkelijk is, ontvangt de jongere door het Vormsel de heilige Geest die met hem mee op weg gaat in het leven, over berg en dalen, in mooie en slechte dagen.

Als voorbereiding op dit mooie moment zijn er enkele samenkomsten waarin we met de jongeren op weg gaan.